PROJECT IV. Art Story

De vzw vroeg aan kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven om een 30-tal kunstwerken uit te kiezen. Haar keuze werd bepaald door het belang van de werken voor de geschiedenis van de mensheid. Het nieuw didactisch instrument, die deze meesterwerken in beeld en woord presenteert , kreeg de naam artpad mee. Hij is bedoeld zowel voor nieuwkomers als voor wie al van kunst hebben geproefd. Het maxi schrift kan tevens als schildersezel dienst doen.

Het project Art Story maakte mogelijk dat het instrument werd uitgetest in de praktijk. Het project startte in oktober 2011. In 2012 - 2013 heeft Art Without Bars samengewerkt met Les Ecrivains Publics asbl in de gevangenis van Doornik. Behalve prachtige creaties inzake proza en poëzie, heeft deze samenwerking ook geleid tot sprankelende voorbeelden van beeldende kunst.

In het jaar 2014 hebben de geluidskunstenaar Baudouin Oosterlynck, de slamkunstenaar Seckou Ouoleguem en de conceptuele kunstenaar Zachary Susskind ( groep Silent House, NY), ateliers geleid in de gevangenis van Andenne met de artpas als rode draad.

Een kern van specialisten heeft de artpad en de testen die hij onderging in de verschillende gevangenissen geëvalueerd. Zodoende is hij geëvolueerd van een klein individueel schrift (formaat A4) tot een klassikaal instrument dat de rehabilitatie kan bevorderen. Dit is het uiteindelijke doel van de artistieke beleving die onze vzw voorstelt aan instellingen die het wensen, dit zowel in Vlaanderen als in het Franstalig landsgebied en het buitenland (3 versies beschikbaar: in Nederlands, Frans en Engels).

Dit project Art Story was het onderwerp van een expo Dromen over muren heen georganiseerd door de KULeuven in mei 2013. Vanaf november 2014 tot maart 2015 hebben de artpadiens, naam voor de gebruikers van de artpad, drie opeenvolgende tentoonstellingen gehouden in een zaal van het Museum Dhont-Dhaenens in Deurle, als curators en makers van werken (zie museumdd, Voorbije tentoonstellingen: The Still House Group).

In 2015-16 is de artpad ook ingezet bij jonge vluchtelingen (De Vunt, Leuven) en bij jongeren van de gemeenschapsinstelling De Wijngaard in Tongeren.

Artpad boekomslag. Eén van de voorbeelden gerealiseerd door kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven voor Amel, Melina en de anderen. Laurent interpreteert F. Rops. Laurent interpreteert de prehistorische Venus.
 

Toelichting door André, gevangene te Andenne.
 
 
 

Toelichting door Dominique, gevangene te Doornik.
 
 
Piloot project gesponsord door Atoma